Kicozo Symposium 2025

“Je Huid, je Huis”
Optimale huid & wondzorg in de Palliatieve Fase

16 mei ’25

Watermolen Van Rakhorst, Heerde
(even ten zuiden van Zwolle)

Ons 15e symposium vindt dit jaar plaats op een prachtige locatie:
de Watermolen van Rakhorst in Heerde (even ten zuiden van Zwolle).

Velen weten het inmiddels, bij Kicozo kiezen we altijd een ludiek thema binnen de palliatieve zorg met net zo ludieke locatie. Elk jaar verwelkomen wij zo’n honderd mensen. We kiezen voor kleinschalig, met geweldige sprekers op hun vakgebied, waarbij we het thema van dat jaar van alle kanten belichten.

“Je huid, je huis” in de Palliatieve Fase is het centrale thema, waarin optimale huid- en wondzorg, maar ook lekker(der) in je vel zitten, huidhonger, aanraken en huid op huidcontact in elk opzicht centraal staan.

In het plenaire gedeelte* kun je luisteren naar:
*Precieze tijdsindeling flexibel.

 

Karlien Bongers – dagvoorzitter

Karlien is bij deze 3e lustrumeditie onze dagvoorzitter. Karlien is arts, chirurg in ruste en specialist voor Integrative Medicine. Haar persoonlijke ervaringen met ziekte en wonden verrijkten haar visie op ziekte en gezondheid nog meer. Haar motto is “Als je denkt in mogelijkheden is er meer mogelijk dan je denkt”.

 

Madeleine Kerkhof – Krachten & Uitdagingen in Natuurlijke Huid- en Wondzorg

Madeleine is verpleegkundig expert integratieve en complementaire zorg, opleider en bestuursvoorzitter van Kicozo en productontwikkelaar van AromaZorg Zuster. Haar decennia lange praktijk staat bol van het “denken in mogelijkheden”, natuurlijk gebaseerd op evidence. Zij deelt haar geïntegreerde visie op huid- en wondzorg, waarbij diverse casuïstieken een beeld vormen van de geweldige resultaten die bereikt kunnen worden met aromazorg en aquazorg.

 

Anneke Melissant – Aromazorg bij angst en pijn rond de wondzorg

Anneke is verpleegkundige in het Rotterdamse brandwondencentrum en aromatherapeut. De zorg van mensen met (zeer ernstige) brandwonden is veel meer dan fysieke wondzorg, zoals debridement, operaties en verbandwissel. Angst, stress en pijn kunnen de last van pijnlijke wonden enorm versterken. Hoewel je in jouw setting misschien niet vaak brandwondenpatiënten tegen komt zijn angst en pijn bij wonden vaak dagelijkse metgezellen in de wondzorg. Anneke deelt haar positieve ervaringen met complementaire zorg zoals ondermeer inhalaties van essentiële oliën tijdens de wondzorg – waar zij zelfs een prijs mee won ‘Lof der Verpleegkunst’ voor verpleegkundig leiderschap.

 

Martine Busch – de Stand van Zaken

Martine is ondermeer directeur van het Van Praag Instituut, adviseur van V&VN en betrokken bij diverse projecten binnen Integrative Nursing en Complementaire Zorg. Verbinden is Martine’s passie. Zij deelt ook dit jaar in het kort waar we nu, na weer een fascinerend jaar, staan met complementaire zorg.

 

 

“Kippenvel intermezzo” door zangeres Estelle Smits

Pauze met lokale lekkernij, bijpraten en infotafels bezoeken

RONDE 1:

 

1.1 De Kracht van Zachte Massage – technieken op hoofd & schouders

In deze workshop laat Désirée Groen je zien en ervaren hoe zachte massage een krachtig tool kan zijn om het autonome zenuwstelsel te reguleren en het welbevinden te ondersteunen, rekening houdend met de kwetsbaarheid van de huid en het lymfestelsel. Haar technieken zijn geschikt voor heel meest kwetsbare cliënten!

Désirée Groen is gespecialiseerd in Manuele Lymfedrainage (MLD) en massage. Zowel professioneel als prive heeft zij de achtergrond om jou de juiste “touch” aan te reiken voor jouw zorgvragers in de palliatieve fase.

 

1.2 De Beleving van Wonden bij Patiënten in de Palliatieve Fase

Een wond is niet alleen een fysieke aandoening, maar een ervaring die op alle niveaus doorwerkt: fysiek, emotioneel, mentaal en zelfs energetisch. In de palliatieve fase kan een wond voor de patiënt symbool staan voor verlies: van gezondheid, controle, of eigenwaarde. Misschien ligt daar de diepere betekenis van onze zorg: niet het herstellen van wat verloren is, maar het bieden van waardigheid en troost in wat er nog wél is. Met elke aanraking, met elke ademhaling, brengen we niet alleen comfort, maar ook een stukje heelheid terug.

“Echte zorg gaat niet alleen over het helen van wonden, maar over het aanraken van de ziel met aandacht, verbinding en waardigheid.” ~ Ruben.

Ruben Post is Verpleegkundige, Wondzorg specialist en Docent energetische interventies met ruim 20 jaar expertise in de gezondheidszorg. Recentelijk heeft hij een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in de vorm van een ‘Critically Appraised Topic’ over Therapeutic Touch als interventie bij de behandeling van patiënten met wondpijn. Dit onderzoek resulteerde in twee publicaties in de vakbladen Nursing en het Nederlands Tijdschrift voor Wondzorg.

 

1.3 Hydrolaten in de Huidzorg (in het Engels)

Hydrolaten zijn waters die gewonnen worden door stoom- of waterdestillatie van bloemen en planten. Ze zijn mild, maar toch krachtig en vaak ideaal voor de zorg voor huidproblemen en wonden. Een van de bekendere voorbeelden is hamamelishydrolaat, maar ook kun je denken aan lavendelhydrolaat, rozenhydrolaat of pepermunhydrolaat. Ze zijn geschikt als mild antisepticum, voor in wondkompressen of als spray, zoals voor de jeukende huid. Rhiannon laat je kennis maken met diverse opties en praktische toepassingen.

NB: Deze workshop wordt twee maal gehouden, een maal voor en een maal na de pauze.

Rhiannon Lewis, Engels van origine maar nu woonachtig in Provence, is een wereldwijd gerespecteerd aromatherapeut en opleider, eigenaar van Essential Oil Resource Consultants en organisator van congressen en seminars. Ze komt speciaal uit Provence voor dit symposium.

 

1.4 Aromazorg in de Huidzorg: bereidingen voor de Jeukende Huid in de Palliatieve Fase

Een unieke praktische workshop waarin je na een relevante inleiding over aromatische oliën voor de jeukende huid, die tal van oorzaken kan hebben, zelf aan de slag gaat met het zetten van aromatische puntjes op de i door een basis gel, huidolie of creme te verrijken met een keuze uit diverse passende grondstoffen. Madeleine en Barbara en het verdere team reiken je mogelijkheden aan om dat Huis, die Huid waar je in woont, comfortabel(er) te maken.

Madeleine Kerkhof heeft haar wortels diep in de zorg. Ze is gerenommeerd opleider complementaire zorg bij Kicozo en staat wereldwijd bekend als expert op het gebied van aromatische zorg voor de meest uitdagende situaties – speciaal mond-, huid- en wondzorg. Ze houdt er een no-nonsense, evidence based werkwijze op na, maar altijd met het hart bij de kwetsbaarste patiënten en hun naasten.

Barbara Van Ouytsel is lid van Team Kicozo en heeft een sterke professionele achtergrond in de huidzorg.

 

 

Lunchpauze met heerlijke vegetarische broodjes, snacks, sappen etc.
Bijpraten, infotafels bezoeken, relaxen, wandelen.

 

Na de lunch – plenair:

Marjan Herder – Uitdagingen in de Huidzorg in de Acute Setting bij Zieken en Stervenden

Marjan is IC en CCU verpleegkundige, Voetreflextherapeut, Deskundige Aromazorg in de Zorg en lid van het Kicozo docententeam.

Naast haar werk op de IC/CCU van het Tjongerschans Ziekenhuis (nu Frisius Ziekenhuis) mocht ze binnen het aandachtsgebied palliatieve zorg complementaire zorg binnen het ziekenhuis een breder platform geven. Zij gaat je meenemen in diverse praktijkvoorbeelden in het herkennen van symptomen rondom de huidzorg, zoals drukplekjes of open plekjes bij bv. katheters of flebitis door een venflon of lijn, en welke producten en mogelijkheden je daarvoor kunt gebruiken.

 

Sander de Hosson – Niet-medicamenteuze zorg, Nabijheid & Koppelbed 

Sander is longarts en specialist palliatieve zorg. Hij is een van de oprichters van Carend en auteur van zeer succesvolle boeken over palliatieve en terminale zorg. Je zou misschien denken “goh, wie kent hem niet”, maar niet alleen is hij voorvechter van het bekender maken van palliatieve zorg en het bespreekbaarder maken van het sterven. Hij blijft een van de meest inspiratievolle en verbindende figuren in palliatief Nederland. Hij kijkt veel verder dan het medicamenteuze en vandaag gaat hij in op het niet-medicamenteuze en de troost en comfort die het samen zijn, samen het (sterf)bed delen kan brengen aan patienten en naasten.

 

Keuzeprogramma workshops middag gedeelte:

RONDE 2:

 

2.1 Huidhonger & Aanraken

Huidhonger is een woord dat aangeeft dat we een tekort ervaren aan fijne en veilige vormen van aanraking. In deze workshop reikt Estelle je letterlijk en figuurlijk handvatten aan voor weldoende aanraking in de palliatieve fase. Lekker in je vel zitten heeft tenslotte met veel meer te maken dan het afwezig zijn van letsel, jeuk of pijn. Niet iedereen is gebaat bij hoe wij de term “massage” vaak ervaren. Nabij zijn met veilige en betekenisvolle aanrakingen overstijgen het enorme welbevinden dat met aanraking bereikt kan worden. Laat je raken door Estelle – die niet alleen een workshop geeft maar ons ook zal raken met haar prachtige stem.

Estelle Smits is massagetherapeut en Directeur Instituut Massage bij Kanker NL, waar zij met haar team opleidingen geeft. In haar massagepraktijk, maar ook in het Inloophuis Haaglanden en Haaglanden Medisch Centrum heeft Estelle veel ervaring opgedaan in het geven van massages aan mensen die de ziekte kanker hebben. Zij werkt wekelijks een middag in HMC Antoniushove op de oncologie-afdeling om ontspannende massages te geven aan patiënten met kanker. Daarnaast heeft ze een prachtige stem en zingt vandaag voor ons.

 

2.2 Therapeutic Touch™ in de wondzorg

Therapeutic Touch is een vorm van energetisch werken. Deze vorm van CZ maakt sinds 2023 deel uit van de Handreiking Complementaire Zorg in de Palliatieve Fase, een belangrijke stap naar meer erkenning van energetisch werken in de zorg. Vrij vertaald is “Een onbalans in het energetisch veld” maakt TT al sinds jaar en dag deel uit van de North American Nursing Diagnosis (NANDA) manual. TT wordt toenemend gegeven in de palliatieve fase bij misselijkheid, stress en angst, bij pijn, maar ook in de wondzorg. In deze workshop maak je (nader) kennis met TT en geeft Martine je eenvoudige handvatten en advies voor scholing en latere implementatie in de praktijk.

Martine Busch is Directeur Van Praag Instituut, adviseur V&VN en betrokken bij diverse projecten op het gebied van complementaire zorg. Zij geeft met haar docententeam opleidingen in ondermeer Therapeutic Touch™.

 

2.3 Hydrolaten in de Huidzorg (in het Engels)

Hydrolaten zijn waters die gewonnen worden door stoom- of waterdestillatie van bloemen en planten. Ze zijn mild, maar toch krachtig en vaak ideaal voor de zorg voor huidproblemen en wonden. Een van de bekendere voorbeelden is hamamelishydrolaat, maar ook kun je denken aan lavendelhydrolaat, rozenhydrolaat of pepermunhydrolaat. Ze zijn geschikt als mild antisepticum, voor in wondkompressen of als spray, zoals voor de jeukende huid. Rhiannon laat je kennis maken met diverse opties en praktische toepassingen.

NB: Deze workshop wordt twee maal gehouden, een maal voor en een maal na de pauze.

Rhiannon Lewis, Engels van origine maar nu woonachtig in Provence, is een wereldwijd gerespecteerd aromatherapeut en opleider, eigenaar van Essential Oil Resource Consultants en organisator van congressen en seminars. Ze komt speciaal uit Provence voor dit symposium.

 

2.4 Aromazorg in Wondzorg: bereidingen voor Pijnlijke Huidletsels in de Palliatieve Fase

Een praktische unieke workshop waarin je na een relevante inleiding over aromatische oliën voor pijnlijke huidletsels, zoals skin tears, radiodermatitis of vochtletsel zelf aan de slag gaat met eenvoudige maar zeer effectieve grondstoffen door een basis gel te verrijken met een keuze uit essentiële oliën die daarbij en bij de zorgvrager passen. Madeleine en Barbara en hun teamgenoten reiken je mogelijkheden aan om dat Huis, die Huid waar je in woont, comfortabel(er) te maken.

Madeleine Kerkhof heeft haar wortels diep in de zorg. Ze is gerenommeerd opleider complementaire zorg bij Kicozo en staat wereldwijd bekend als expert op het gebied van aromatische zorg voor de meest uitdagende situaties – speciaal mond-, huid- en wondzorg. Ze houdt er een no-nonsense, evidence based werkwijze op na, maar altijd met het hart bij de kwetsbaarste patiënten en hun naasten.

Barbara Van Ouytsel is lid van Team Kicozo en heeft een sterke professionele achtergrond in de huidzorg.

 

 

Er zijn nog plaatsen dus meld je gauw aan! Stuur ons een email via het bekende email adres: info@kicozo.nl zodat jouw plek gegarandeerd op je wacht. Zie:

https://www.kicozo.info/kicozo-symposium-2025/

voor alle informatie.

..

En na het programma:

Plenaire afsluiting met aansluitend aangeklede borrel.
Geniet daarnaast door de dag heen van lekker eten, netwerken, leren en inspireren op een super locatie…

Tijden:
Ontvangst 8.30u – 9.00u, aanvang programma 9.10u. Afsluiting ca. 18.00u.

Meld je nu alvast aan via het info @ kicozo.nl emailadres want… vol is vol op dit altijd populaire en geaccrediteerde symposium.
Je ontvangt dan een inschrijfformulier en kunt als het programma klaar is als eerste kiezen uit de workshops.

Tarief: inclusief lekkere vegetarische lunch, koffie, thee & afsluitende aangeklede borrel: 219 euro p/p (BTW vrijgesteld). Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V.

Organisatie:

Kicozo, Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg
AromaZorg Zuster

 

…………………………………
Nog even de kleine lettertjes: eenmaal aangemeld geldt voor individuele deelnemers een kosteloze bedenktijd van 14 dagen (geldt niet voor deelname namens c.q. door organisaties). Daarna wordt bij annulering tot 1 maart 2025 € 75 als bijdrage in de onkosten in rekening gebracht. Van 1 maart t/m 1 april 2025 € 95. Van 1 april t/m 20 april 2025 € 125. Daarna is annuleren niet meer mogelijk en blijft het volledige bedrag verschuldigd. Wel kun je je toegangsbewijs dan overdragen aan een andere zorgprofessional. Annuleren kan alleen schriftelijk.
De toewijzing van toegangsbewijzen en de workshopindeling geschiedt op volgorde van binnenkomst. Vol = vol. Je kunt eventueel op de wachtlijst komen wanneer het symposium volgeboekt is.

Op alle cursussen, ook in company, conferenties en onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Je vindt ze op: https://www.kicozo.info/algemene-voorwaarden-kicozo/

 

Plenair programma – sprekersinfo

Karlien Bongers is arts en werkte jarenlang als chirurg. Vandaag de dag is zij Specialist Integrative Medicine. Zij is auteur en coach voor gezondheid en geluk. Zij geeft lezingen en verzorgt opleidingen. Een vleesetende bacterie kostte haar in 2023 bijna haar onderarm. Karlien gaat op haar kenmerkende wijze in op haar genezingsproces. Ook gaat zij in op haar visie op de toekomst van Integrative Medicine en hoe leefstijl en complementaire zorg elkaar kunnen versterken.

.
Sander de Hosson is longarts en ambassadeur van palliatieve zorg in Nederland en (mede)oprichter van Carend. Hij is auteur van zeer gewaardeerde boeken en columns. Met zijn persoonlijke en empathische benadering inspireert hij zorgverleners om de mens achter de patiënt te zien. Hij is voor velen, al zien we hem nog zo vaak, toch steeds opnieuw een bron van inspiratie en hij omarmt goed onderbouwde complementaire zorg. Tijdens ons symposium brengt hij formele en informele zorg samen met aandacht voor nabijheid en (bijna) huid-op-huid contact in de palliatieve fase.
.
Marjan Herder is verpleegkundige op de Intensive Care en hartbewaking in het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen (nu Frisius). Daarnaast mocht zij binnen het aandachtsgebied palliatieve zorg de complementaire zorg opzetten en dit een breder platform geven binnen haar ziekenhuis. Ook op een ‘acute’ afdeling liggen mensen in de palliatieve en terminale fase. Marjan gaat in op de kwetsbaarheid van de huid aan de hand van praktijkvoorbeelden en welke mogelijkheden je hebt om daar goede zorg aan te verlenen.
.
Anneke Melissant is verpleegkundige in het Brandwondencentrum te Rotterdam en aromatherapeut. Zij trainde bij diverse opleiders waaronder Kicozo en verdiepte die kennis steeds meer. Ook is zij Aromatic Sentinel, waarbij zij zich specifiek richt op angst, pijn en verlies, bijvoorbeeld in de palliatieve zorg en stervensfase. Haar passie voor aromatherapie begon met een patiënte met ernstige brandwonden, die eindelijk weer kon slapen dankzij aromazorg. Zij deelt tijdens deze dag haar ervaringen.
.
Madeleine Kerkhof is al bijna 3 decennia het boegbeeld van Kicozo en AromaZorg Zuster™. Met haar wortels stevig in de verpleegkunde en met tientallen jaren ervaring in natuurgeneeskunde brengt zij traditie en moderne bewezen effectieve aromazorg en aquazorg samen in optimale huid en wondzorg. Waar ons toch redelijk verouderde wondzorgbeleid vaak faalt, zijn natuurlijke plantenextracten, waar uiteindelijk onze farmacie haar oorsprong heeft, in veel gevallen wel effectief. Madeleine illustreert dat met diverse casuïstieken en hoopt met haar aanbevelingen een lans te breken voor het openen van evidence based deuren naar integratieve huid en wondzorg.